zaterdag 24 november 2012

Recept: Focaccia van gecarameliseerde ui, tomaat en parmazaanse kaas.

Oke, misschien heb je wel wat ingrediƫnten nodig om dit te maken maar dat is het ook dan zeker waard. Heerlijk om te maken voor jezelf of voor de hele familie op een zaterdag.









 Wat heb je nodig voor het deeg:

240 ml kokend water
2 el olijfolie
1 tl suiker
2¼ tl gist
350 gram bloem
4 el maismeel
1 tl zout

Wat heb je nodig voor het beleg:


2 tomaten, in dunne plakjes gesneden
1 el olijfolie
4 uien, dun gesneden
1 tl gedroogde basilicum
½ tl zout
¼ tl vers gemalen peper
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
4 el verse basilicum, fijn gesneden


Hoe maak je het

Meng in een grote kom al roerende het kokende water, olijfolie, gist en suiker en laat dit vervolgens 5 minuten rusten. Voeg vervolgens de bloem, maismeel en 1 theelepel zout toe aan het gist-mengsel en roer het goed door om er deeg van te maken. Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het totdat het mooi glad en elastisch is geworden. U kunt voorkomen dat het deeg aan uw handen plakt door er telkens een eetlepel bloem aan toe te voegen als het weer erg plakkerig wordt.

Leg het deeg in een grote ingesmeerde kom, bedek vervolgens de kom en laat het op een warme plek (minstens 30 graden) gedurende 1½ uur rijzen totdat het ongeveer twee maal zo veel is geworden.


Om het beleg van de focaccia te maken verhitten we 1 eetlepel olijf olie in een grote koekenpan op een behoorlijk hoog vuur. Voeg de ui, gedroogde basilicum, zout en peper toe en laat dit goudbruin bakken. Laat dit vervolgens weer afkoelen.

Leg de plakjes tomaat tussen wat vellen keukenpapier en laat deze gedurende 10 minuten uit lekken.

Haal de bedekking van het deeg af en sla het deeg terug, bedek het vervolgens weer en laat het 5 minuten rusten. Maak van het deeg een mooi brood van 3 centimeter dik, bedek het deeg weer en laat het gedurende 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de bedekking van het deeg af en beleg het deeg met het uienmengsel. Leg vervolgens de plakjes tomaat over de ui en strooi de Parmezaanse kaas over de focaccia. Leg de focaccia gedurende ruim 20 minuten in de oven totdat deze mooi goudbruin is gebakken. Laat het gerecht minstens 10 minuten afkoelen voordat u het serveert. Strooi voor het serveren wat verse basilicum over het brood heen.


Amuse voor 16 personen

Groetjes.,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten